Kies uw merk
Contact
Vtune Chiptuning
Havenstraat 50
1271 AG Huizen
A27 afslag Huizen richting centrum
Tel: 035 52 47 334
Mob: 06 52 31 50 31
Website: www.vtune.nl
E-mail: info@vtune.nl
Openingstijden
Ma t/m Za: 09.00 en 18.00Zondag:gesloten
Autoweek complete test Digi-Chip en PiggyBack.

Autoweek NR41.
Wil je meer vermogen zonder veel geld uit te geven of het motormanagement te herprogrammeren?
Kijk dan eens neer externe Tuning, binnen de “scene” ook wel Digi-Chip of PiggyBack genoemd. Wij ervoeren deze nieuwe manier om een tijdelijke powerboost te krijgen met de Hona Civic-duurtester.
Tekst Joe van Burik, foto’s Andrew Walkingshaw
Het opvoeren van de krachtbron in je auto is zeker niet alleen weggelegd voor jongens met petjes of geld. Trek je op vakantie een caravan of gaat er een andere zware belasting mee? Dan is extra vermogen en koppel nooit weg. Onder het mom is het fenomeen Digi-Chip en PiggyBack-Tuning helemaal in opkomst. Henk van Ginkel van Vtune Chiptuning weet er alles van.
“Feitelijk gaat het om een extern systeem dat je in je motor plugt. Veel eenvoudiger als een conventionele Tuning, waarvoor je in het verleden aan de slag ging met een soldeerbout en tegenwoordig het motormanagement herprogrammeert.” De “ouderwetse” manier van opvoeren is doorgaans goed voor een flinke powerboost, maar daarmee wordt wel de boardcomputer aangepast. De laatste kan gevolg hebben dat de garantie komt te vervallen.
DIGI-CHIP
Externe Tuning is mede voortgekomen uit de wens om niet aan de interne elektronica van de auto te rommelen. Het risico op een storing wordt bij het gebruik van deze module geminimaliseerd door de goede bescherming van de uitwendige Chip. “Hij is beschermd tegen temperaturen van -40 tot 120 graden Celsius”. Aldus Henk. “Je kunt hem zelfs zo in een bak met water gooien.”Daarnaast is de externe methode voor veel nieuwe automobielen veruit de makkelijkste optie om de motor op te peppen, stelt Henk. “Het motormanagement van steeds meer moderne auto’s wordt af fabriek voorzien van anti-tuningsoftware, wat herschrijven bemoeilijkt.
Dat betreft nu al 80% van de markt.”Omdat wij zelf wel eens willen ondervinden hoe effectief de PiggyBack-Tuning nou eigenlijk is, hebben wij onze Honda Civic duurtester mee genomen om z’n 2.2-liter dieselmotor te laten upgraden. Voor dieselmotoren wordt de naam Digi-Chip Tuning gehanteerd, maar het concept is gelijk aan de PiggyBack-methode voor benzineauto’s: de Tuner monteert een klein kastje voorzien van software voor het juiste motortype. Het kastje wordt bij de Digi-Chip met een stekker verbonden met de kabelboom, en klaar is kees. “Bij een diesel- of een benzinemotor met Turbo bedraagt het rendement zeker 20%, bij een atmosferische motor ligt dat op ongeveer 10%”, legt Henk tijdens het inbouwen uit.
“Maar dat voel je pas na een aantal kilometers, soms wel enkele honderden. Elk motormanagement werkt namelijk volgens een proces om gegevens in zich op te nemen. Bij Toyota’s duurt het soms wel 400 kilometer. En dan is het ook nog eens afhankelijk van de soort ritten.”In elk geval moet het standaard vermogen van onze Civic van 150 tot 180pk stijgen, het koppel van 350 NM klimt volgens de voorspelling naar een waarde van 405 Nm.
Omdat we toch benieuwd zijn naar het directe resultaat, onderwerpen we de Civic aan enkele acceleratietests. Zonder Tuning voltooien we de sprint van 0 tot 60km/h in 4 seconden, terwijl 4,7 seconden later de 100 km/h wordt aangetikt ( Honda geeft 8.8 seconden op). Optrekken van 50 tot 80 duurt 3 seconden in de tweede versnelling, in z’n drie het dubbele. Vlak na montage van de Digi-Chip duiken we er al onder. Ondanks het ondertussen vochtige wegdek accelereert de Honda nu al in 8.5 seconden naar de 100km/h, een winst van twee tienden. Ook in de tussensprint van 50 tot 80 in de derde versnelling gaat net een fractie vlotter: die verloopt nu in 5.8 tellen. Wij zijn benieuwd wat de cijfers ons vertellen na een paar flinke ritten.
SPECTACULAIRE SPRINT
Vier dagen en pakweg 750 kilometer later hangen we de meetapparatuur nogmaals aan de Civic. We registeren dezelfde tijden op de sprint vanuit stilstand. Maar dan trekken we op van 50 naar 80km/h in de tweede versnelling en registeren een tijd van 2,6- bijna een halve seconde sneller als normaal. Echt spectaculair wordt het pas in de tussensprint in drie: 3.9 seconden, een slordige twee seconden sneller dan voorheen! Ook gevoelsmatig is de trekkracht onderin meer aanwezig: bij 120 km/h in z’n zes is een milde beweging van de rechtervoet nu voldoende voor een vlotte inhaal actie, terwijl we daarvoor eerder moesten poken.
Terug bij Vtune demonteert Henk de module in een handomdraai: “Na ongeveer 50 kilometer moeten de specificaties weer op standaardniveau zijn. Dan is het niet zomaar meer te traceren dat de motor extern getuned was.”De prijs voor deze ingreep was 300,00 euro, afhankelijk van de auto. Het brandstofverbruik zou volgens Henk niet moeten stijgen, maar eerder afnemen, omdat je door extra vermogen eerder op gewenste snelheid zit. Wij hebben in ieder geval niet significant meer moeten tanken dan normaal, een prettig idee met lange vakantieritten in het achterhoofd”De caravanrijder is niet voor niks een grote doelgroep voor ons”, lacht Henk. “Die heeft immers een goed argument naar zijn vrouw om de auto op deze manier te laten Ttunen.`